Mi to možemo! Strateške inicijative za jačanje ekonomije BiH

Sa zadovoljstvom Vas informišemo da se, u okviru platforme Sarajevo Business Forum (SBF), okupila grupa od preko 20 domaćih eksperata iz različitih oblasti i pripremila dokument čiji je cilj fokusiranje na postizanje samoodržive domaće proizvodnje i jačanje ekonomije Bosne i Hercegovine. 

Materijal je uobličen u “Strateške inicijative za održivost domaće proizvodnje i jačanje ekonomije Bosne i Hercegovine” i već je predstavljen članovima Predsjedništva BiH, Kriznom štabu Vlade Federacije BiH, predstavnicima lokalnih zajednica (premijerima i ministrima u kantonima širom F BiH, gradonačelnicima i načelnicima gradova, odnosno općina), liderima političkih stranaka širom BiH, kao i poslovnoj zajednici - privrednicima, te će biti ponuđen i ostalim donosiocima odluka, kreatorima ekonomskih politika u segmentu zakonskih regulativa, proizvođačima, vlasnicima privrednih resursa, finansijskim institucijama i drugim relevantnim subjektima, da donesu one odluke i pokrenu one vrste aktivnosti koje već u ovoj godini mogu imati konkretne pozitivne rezultate. 

Inicijativa je dobila simboličan naziv “Mi to možemo”, a njen cilj je da se aktiviraju svi potencijali koji mogu doprinijeti jačanju ekonomije BiH, pružanju veće podrške razvoju novih biznisa, digitalizaciji, stvaranju pretpostavki za izgradnju efikasnih proizvodnih klastera u domenu prehrambenog sektora, uključujući i podršku start-up biznisima. Inicijativa predlaže konkretna rješenja i ukazuje na konkretnu metodologiju kako ubrzano implementirati strukturne reforme koje će unaprijediti poziciju BiH, njen kreditni rejting, privući investicije i ubrzati ekonomski razvoj. U dokumentu su identifikovane tri ključne industrije kojima treba posvetiti pažnju - to su: poljoprivreda i proizvodnja hrane, energija i farmaceutska industrija.   

Analize inicijative “Mi to možemo” pokazale su da se naša zemlja nalazi u nezavidnoj poziciji, obzirom da uvozi tri puta više prehrambenih artikala i četiri puta više lijekova nego što ih izvozimo. Deficit lijekova iznosi 700 miliona KM, dok se deficit prehrambenih proizvoda mjeri u milijardama KM. 

U dokumentu su ponuđene kratkoročne i srednjoročne mjere, koje je potrebno poduzeti kako bi BiH postigla viši nivo samoodrživosti i kako bi što prije bile prevaziđene negativne posljedice pandemije, ali istovremeno i stvoreni uslovi za što brži razvoj ukupne privrede, rast zaposlenosti i ukupnog standarda bh. građana. Ovim putem želimo Vas pozvati da pružite konkretnu podršku, kako bi predložena rješenja što prije bila prihvaćena i provedena od strane nadležnih institucija. 

Kompletan materijal možete preuzeti na linku https://bit.ly/36Eg5mN, a u prilogu se nalazi skraćena verzija.

Executive Summary (1.0) Strateške inicijative za samoodrživost domaće proizvodnje i jačanje ekonomije BiH