NASTAVAK SINERGIJSKOG DJELOVANJA U OBLASTI SREDNJEG STRUČNOG OBRAZOVANJA

U prostorijama Ministarstva za privredu Zeničko-dobojskog kantona, dana 15.08.2024.godine, održan je sastanak predstavnika Ministarstva za privredu ZDK, Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, GIZ-a i Privredne komore ZDK na temu unapređenja srednjeg stručnog obrazovanja.
 
Na sastanku je dogovoren koncept mogućih zajedničkih aktivnosti, definisani su naredni koraci te je postignut visok stepen saglasnosti o potrebi nastavka sinergijskog djelovanja svih potrebnih aktera u oblasti srednjeg stručnog obrazovanja.
 
Navedene aktivnosti dijelom su projekta "Unapređenje okvira za održivo srednje stručno obrazovanja s fokusom na zelenu transformaciju", koji provodi Privredna komora, a koji za cilj ima dalji razvoj elemenata dualno organizovanog obrazovanja u srednjem stručnom obrazovanju ZDK uz poseban fokus na zelenu transformaciju.
 
Projekt "Unapređenje okvira za održivo srednje stručno obrazovanje s fokusom na zelenu transformaciju" dio je šireg projekta "Održivi ekonomski razvoj i promocija zapošljavanja-SEDEP" koji ima za cilj poboljšanje zapošljivosti u Bosni i Hercegovini kroz pružanje podrške digitalnoj i zelenoj transformaciji ekonomije. Projekt sufinasiraju Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) Savezne Republike Njemačke i Vlada Švicarske, a implementira GIZ. Dio projektnih aktivnosti je jačanje stručnog obrazovanja i obuke (SVET) s ciljem unapređenja sistema stručnog obrazovanja kako bi se osigurala kvalificirana radna snaga potrebna za održiv ekonomski razvoj zemlje.