OBUKA MENTORA

Privredna komora Zeničko-dobojskog kantona, u saradnji sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona, je u periodu 07. – 10.06.2024. godine, uspješno provela teorijski dio obuke za mentore – „lica odgovorna za organiziranje, vođenje i praćenje praktične nastave koja se izvodi kod privrednih subjekata“. Cjelokupan 40-časovni program obuke za mentore, razvila je Privredna komora Zeničko-dobojskog kantona, u okviru prethodnih projekata u oblasti srednjeg stručnog obrazovanja. Ovaj program obuke za mentore, shodno primjerima dobre prakse iz zemalja Evropske Unije, sastoji se od tri dana teorijske i dva dana praktične obuke za buduće mentore.

12OM

U okviru ovog ciklusa obuke kandidata za mentore, obuku je pohađalo ukupno 17 kandidata i to za više različitih zanimanja. Nakon uspješno završenog teorijskog i praktičnog dijela obuke, kandidati će postati certificirani mentori.

Zajedničko mišljenje svih aktera uključenih u realizaciju praktične nastave je da rješenje za unapređenje praktične nastave leži u dobro organiziranoj praktičnoj nastavi, kako bi se učenicima, na konkretnim zadacima, uz kvalitetan rad mentora iz poslovnih subjekata pružila mogućnost usvajanja stručnih znanja, vještina i sposobnosti neophodnih u savremenim procesima rada. Budući da su mentori ključni faktor uspješne realizacije praktične obuke, važno je da oni kontinuirano unapređuju svoja znanja i pohađaju obuke namijenjene mentorima.

16OM
15OM

Jedna od učesnica, po završetku obuke, izjavila je da je kroz ovaj program stekla nova, veoma korisna znanja i vještine koje će moći primjenjivati u svom budućem radu sa učenicima koji dolaze na praktičnu nastavu. Istakla je da je kroz ovaj proces stekla jasniju sliku svoje uloge, te da sada ima više samopouzdanja za rješavanje izazovnih situacija koje bi se mogli naći ispred nje u narednom periodu.

Navedene aktivnosti dijelom su projekta "Unapređenje okvira za održivo srednje stručno obrazovanje s fokusom na zelenu transformaciju" koji provodi Privredna komora ZDK, a koji za cilj ima dalji razvoj elemenata dualno organizovanog obrazovanja u srednjem stručnom obrazovanju ZDK uz poseban fokus na zelenu transformaciju.

Projekt "Unapređenje okvira za održivo srednje stručno obrazovanje s fokusom na zelenu transformaciju" dio je šireg projekta "Održivi ekonomski razvoj i promocija zapošljavanja-SEDEP" koji ima za cilj poboljšanje zapošljivosti u Bosni i Hercegovini kroz pružanje podrške digitalnoj i zelenoj transformaciji ekonomije. Projekat sufinansiraju Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) Savezne Republike Njemačke i Vlada Švicarske, a implementira GIZ. Dio projektnih aktivnosti je jačanje stručnog obrazovanja i obuke (SVET) s ciljem unapređenja sistema stručnog obrazovanja kako bi se osigurala kvalificirana radna snaga potrebna za održiv ekonomski razvoj zemlje.

18OM