Razvoj zelenih međustrukovnih ishoda učenja sa preporukama za njihovu integraciju

8-4-scaled

U prostorijama Hotela Hills u Sarajevu održana je prva u nizu radionica međusektorske radne grupe za izradu zelenih međustrukovnih ishoda učenja sa preporukama za njihovu integraciju. 

Započeta je izrada preporuka za integraciju zelenih međustrukovnih ishoda koje će obuhvatiti univerzalne vještine, znanja i sposobnosti učenika koje su relevantne u kontekstu održivosti okoliša i zelene ekonomije i primjenjive i prilagodljive u različitim strukama i sektorima. 

3-8-scaled_1

5-8-scaled_1

Ozelenjavanje ishoda učenja u srednjem stručnom obrazovanju ključno je za pripremu radne snage koja je osviještena, prilagodljiva promjenjivim potrebama privrede, konkurentna na tržištu i sposobna odgovoriti na različite izazove u procesu tranzicije BiH ka zelenoj ekonomiji. 

U radionici su učešće uzeli predstavnici iz oba entiteta BiH, među kojima su predstavnici Federalnog ministarstva okoliša i turizma, ministarstava obrazovanja ZDK i TK, Vanjskotrgovinske komore BiH, Privredne komore ZDK i RS-a, renomiranih kompanija sa područja Zeničko-dobojskog i Srednjobosanskog kantona, Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo, Univerziteta USK, škola srednjeg stručnog obrazovanja i obuke iz navedenih kantona te nevladinih organizacija koje se bave zelenom temom. 

7-5-scaled

9-2-scaled

10-3-scaled

Navedene aktivnosti dijelom su projekta „Unapređenje okvira za održivo srednje stručno obrazovanje s fokusom na zelenu transformaciju“ koji provodi Privredna komora, a koji za cilj ima dalji razvoj elemenata dualno organizovanog obrazovanja u srednjem stručnom obrazovanju ZDK uz poseban fokus na zelenu transformaciju. 

6-6

Projekt “Unapređenje okvira za održivo srednje stručno obrazovanje s fokusom na zelenu transformaciju” dio je šireg projekta “Održivi ekonomski razvoj i promocija zapošljavanja-SEDEP” koji ima za cilj poboljšanje zapošljivosti u Bosni i Hercegovini kroz pružanje podrške digitalnoj i zelenoj transformaciji ekonomije. Projekt sufinasiraju Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) Savezne Republike Njemačke i Vlada Švicarske, a implementira GIZ. Dio projektnih aktivnosti je jačanje stručnog obrazovanja i obuke (SVET) s ciljem unapređenja sistema stručnog obrazovanja kako bi se osigurala kvalificirana radna snaga potrebna za održiv ekonomski razvoj zemlje.