Nastavljen rad na Strateškim smjernicama za mobilizaciju privrednih subjekata za učešće u praktičnoj nastavi u okviru srednjeg stručnog obrazovanja i obuke

R2
U prostorijama Privredne komore ZDK dana 14.05.2024. godine održana je druga radionica s ciljem izrade Strateških smjernica za mobilizaciju privrednih subjekata za učešće u praktičnoj nastavi u okviru srednjeg stručnog obrazovanja i obuke.
Na drugoj radionici kreirane su konkretne mjere mobilizacije privrednih subjekata za učešće u praktičnoj nastavi u okviru srednjeg stručnog obrazovanja i obuke, u okviru definisanih strateških ciljeva i prioriteta, a koje će biti uvrštene u dokument Strateških smjernica.
Poreske olakšice, lakša dostupnost informacija privrednim subjektima, relevantnost NPP-ova i njihova prilagođenost potrebama privrede, subvencije, potrebe za poboljšanjem pravnog okvira su samo neke od mjera o kojima se raspravljalo.
R2 2
Smjernice predstavljaju interresorni i multisektorski dokument koji će obuhvatiti vremenski period od pet godina. Očekuje se da će dokument biti finaliziran do kraja godine i dostupan putem web stranice Privredne komore ZDK.
U radionici su uzeli učešće predstavnici kantonalnih ministarstava za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, privrede, te rad, socijalnu politiku i izbjeglice, Službe za zapošljavanje ZDK, škola za srednje stručno obrazovanje i obuku, Kantonalnog poreznog ureda Zenica, privatnog sektora, Obrtničke i Privredne komore ZDK, te njemačkog GIZ-a.
R2 3
Navedene aktivnosti dijelom su projekta „Unapređenje okvira za održivo srednje stručno obrazovanja s fokusom na zelenu transformaciju“ koji provodi Privredna komora, a koji za cilj ima dalji razvoj elemenata dualno organizovanog obrazovanja u srednjem stručnom obrazovanju ZDK uz poseban fokus na zelenu transformaciju.
R2 4
Projekt “Unapređenje okvira za održivo srednje stručno obrazovanje s fokusom na zelenu transformaciju” dio je šireg projekta “Održivi ekonomski razvoj i promocija zapošljavanja” koji ima za cilj poboljšanje zapošljivosti u Bosni i Hercegovini kroz pružanje podrške digitalnoj i zelenoj transformaciji ekonomije. Projekt sufinasiraju Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) Savezne Republike Njemačke i Vlada Švicarske, a implementira GIZ. Dio projektnih aktivnosti je jačanje stručnog obrazovanja i obuke (SVET) s ciljem unapređenja sistema stručnog obrazovanja kako bi se osigurala kvalificirana radna snaga potrebna za održiv ekonomski razvoj zemlje.
R2 5