Vlada ZDK i Privredna komora ZDK potpisali memorandum o saradnji u osam prioritetnih oblasti

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić i predsjednica Privredne komore ovog kantona Diana Babić potpisali su memorandum o saradnji kojim je osiguran kontinuitet saradnje u narednom periodu. 

memorandum-vlada-privredna komora-1504-2

Privredna komora značajan je partner Zeničko-dobojskog kantona, a saradnja se ogleda prevashodno u saradnji s Ministarstvom za rad, socijalnu politiku i izbjeglice, Ministarstvom za privredu i Ministarstvom za obrazovanje, nauku, kulturu i sport. 

- Fokus Vlade ZDK-a je na razvoju privrede, poboljšanju poslovnog okruženja s ciljem privlačenja investicija te jačanju konkurentosti malih i srednjih preduzeća. Vjerujem da će potpisani memorandum poslati dodatni signal međunarodnim finansijerima i donatorima da smo dobri i pouzdani partneri te da će podržati naše zajedničke projekte važne za privredu, poslovno okruženje i investicije - rekao je premijer Pivić. 

memorandum-vlada-privredna komora-1504-3

Predsjednica Privredne komore Diana Babić rekla je da memorandum predstavlja zvaničnu potvrdu opredijeljenosti dvije strane da jačaju tradicionalno dobru saradnju u osam prioritetnih oblasti značajnih za poslovnih ambijent i cjelokupno društvo, ali i ostanak mladih. 

- Predviđena je saradnja na koordinaciji aktivnosti kod donošenja zakonodavnog okvira, zajedničkim projektima, naročito projektima finansiranim iz EU fondova, saradnja u oblasti srednjeg stručnog obrazovanja i obrazovanja odraslih, aktivnim mjerama zapošljavanja, nastupa na sajmovima, saradnja s dijasporom i privlačenju investicija iz dijaspore - rekla je predsjednica Babić. 

Potpisivanju memoranduma prisustvovao je ministar za privredu Samir Šibonjić, kao i članovi Upravnog odbora Privredne komore ZDK kojeg čine predstavnici vodećih kompanija u ovom kantonu. 

Ministar Šibonjić je naglasio posvećenost unapređenju poslovnog ambijenta u svim gradovima i općinama, posebno kroz uređenje poslovnih zona, kojih ima ukupno 22, a za što je ove godine u budžetu resornog ministarstva predviđeno 4 miliona KM. 

Istakao je da u Kantonu trenutno aktivno devet ugovora o dodjeli koncesije za istraživanje i eksploataciju mineralnih resursa te da je politika Ministarstva za privredu ZDK da prioritet kod osiguranja sirovina imaju kompanije iz Zeničko-dobojskog kantona.

memorandum-vlada-privredna komora-1504-4