Poziv za učešće na trening programu „Mehanizam prekograničnog poravnanja emisije ugljika (CBAM) i usklađivanje sa Pravilnikom za izvozno orijentirane kompanije u EU: Vodič za Izvještavanje i

U okviru projekta EU4Energy Privredna komora Zeničko-dobojskog kantona u suradnji s Vanjskotrgovinskom komorom Bosne i Hercegovine organizira trening program za Mehanizme za prekogranično poravnanje emisije ugljika (CBAM) i usklađivanje sa EU Pravilnikom. 

CBAM mehanizam, kao dio Evropskog zelenog dogovora, treba da spriječi curenje ugljika i direkno utiče na ublažavanje klimatskih promjena. Njegovo uvođenje ima direktna uticaj na kompanije u BiH koje imaju obavezu izvještavanja emisija za pojedine industrije. CBAM propis stupio je na snagu u maju 2023. godine. Zvanična primjena u prelaznoj fazi počela je 1. oktobra 2023. i traje do decembra 2025. godine. U ovom periodu izvještavanje je obavezujuće za uzvoz roba u EU za industrije: cementa, željeza i čelika, aluminijuma, đubriva, električne energija i vodonika. 

Kompanije koje izvoze na EU tržište iz navedenih industrija i čiji se proizvodi nalaze na listi CN kodova imaju obavezu prijave emisija stakleničkih plinova (GHG) ugrađenih u njihov proizvod (direktne i indirektne emisije), bez ikakvih finansijskih plaćanja ili prilagođavanja tokom prijelaznog perioda. Prvi tromjesečni izveštaj, koji pokriva kvartal koji se završava 31. decembra 2023. godine, podnosi se najkasnije do 31. januara 2024. godine. 

Imajući u vidu uticaj provedbe Mehanizma za prekogranično poravnanje emisije ugljika na kompanije u BiH koje su izvoznici u EU i kratkih rokova za izvještavanje, pozivamo vas da učestvujete na radionici koja će kroz prezentacije eksperata i otvorenu diskusiju unaprijediti znanja i tehničke vještine kompanija za pripremu izvještaja. 

U cilju informisanja o industrijama koje podliježu izvještavanju na sljedećim linkovima se mogu preuzeti najvažniji CBAM dokumenti:

-        CBAM Uredba (2023/956)-eng.

-        CBAM Implementaciona uredba (2023/1773)-eng.

-        CBAM uputstvo za ne-EU instalacije-eng.

-        CBAM komunikacioni templejt za instalacije u ekselu-eng.

Radionica koje će biti održana u prostorijama Privredne komore Zeničko-dobojskog kantona:

16.01.2024. godine, Zenica (rok za prijave: 14.01.2024. godine)

 

Program edukacije možete naći u prilogu i na LINK-u

Učešće na radionici je besplatno. Ukoliko ste zainteresirani za učešće, prijavu na edukaciju možete izvršiti ispunjavanjem ONLINE PRIJAVNOG OBRASCA prema gore navedenim rokovima u ovisnosti od mjesta u kojem želite prisustvovati edukaciji. Molim Vas da prilikom ispunjavanja prijavnog obrasca naznačite mjesto pohađanja edukacije. 

Za sve dodatne informacije možete se obratiti na telefon 033/566-201.

Poziv i dnevni_red_CBAM radionica_Zenica