Konferencija „Industrija = budućnost ekonomskog razvoja BIH“

K1 (4)

Sarajevo, 30.11.2023

U okviru projekta Snaga lokalnog, udruženje Mreža za izgradnju mira, uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) okupilo je 30.11.2023. godine u Sarajevu predstavnike lokalnih i entitetskih vlasti, razvojne agencije, domaće i strane privredne komore na Konferenciji „Industrija = budućnost ekonomskog razvoja BIH“ koja je imala za cilj da prikaže trenutno stanje industrije u BiH s fokusom na lokalne zajednice, te da podstakne relevantne društvene aktere za veća ulaganja u ovaj sektor prikazujući dosadašnje uspjehe i dobre prakse. Konferenciji su prusustvovale i predstavnice Privredne komore ZDK.

K1 (5)

Tokom Konferencije predstavljeno je provedeno ekonomsko istraživanje s jedinstvenim uvidom u lokalnim zajednicama i različitim industrijskim sektorima.

K1 (2)

Nakon pregleda stanja industrije na lokalnom nivou, panelisti-učesnici Konferencije, tj. predstavnici lokalnih vlasti, podijelili su svoje uspješne strategije podrške razvoju lokalne ekonomije, te prisutnima predstavili vrlo uspješno podržavanje rasta industrije u svojim zajednicama. 

K1 (3)

Konferencija je bila prilika da se zajednički kreiraju preporuke za donosioce odluka na lokalnom, kantonalnom i entitetskom nivou vlasti, kao i za lokalne ali i međunarodne razvojne agencije za daljnji ekonomski razvoj BiH zasnovan na (re)industralizaciji.