Održana Konferencija o stručnom obrazovanju i obuci „Priprema za budućnost-digitalne vještine“

Zenica, 21.11.2023

U saradnji sa Ministarstvom civilnih poslova BiH, koristeći Evropsku godinu vještina kao okvir, Agencija za obrazovanje i internacionalizaciju Republike Austrije (OeAD), Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) i Ambasada Švicarske organizovali su Konferenciju o stručnom obrazovanju i obuci „Priprema za budućnost-digitalne vještine“.

Na konferenciji su učestvovali predstavnici Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona, Pedagoškog zavoda Zenica, Privredne komore Zeničko-dobojskog kantona te predstavnici Srednje mješovite škole „Mladost“ Zenica i Mješovite srednje škole Zavidovići.

Viši stručni saradnik za srednje obrazovanje i odgoj i obrazovanje odraslih Nesib Šijerkić:

 „Evropska unija je 2023. godinu proglasila Evropskom godinom vještina kako bi se radilo na rješavanju nedostatka radne snage sa odgovarajućim vještinama, posebno po pitanju digitalne i zelene tranzicije, te u cilju isticanja potrebe za većim, efektivnijim i inkluzivnijim investicijama u obuku i stručno usavršavanje radne snage. Prisustvo radne snage sa vještinama za kojima vlada potražnja doprinosi održivom rastu, većem broju inovacija i poboljšava konkurentnost poduzeća. I bh. poduzeća se suočavaju sa sve većim nedostatkom radnika sa odgovarajućim vještinama, a potražnja za kvalificiranom radnom snagom u oblasti informacijskih i komunikacijskih tehnologija raste. Time se također postavlja pitanje za sisteme stručnog obrazovanja i obuke u Bosni i Hercegovini kako zadovoljiti potrebe za vještinama koje se brzo mijenjaju, posebno u kontekstu digitalne tranzicije. Kako digitalizacija mijenja način podučavanja i učenja? Kako digitalni alati mogu poboljšati učenje utemeljeno na radu, profesionalni razvoj nastavnika/nastavnica i osiguravanje kvalitete?

slika 2_1

Predsjednica Privredne komore ZDK, Diana Babić:

„Privredna komora Zeničko-dobojskog kantona i Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, imaju izuzetno dobru saradnju, posebno u oblasti realizacije praktične nastave izvan škole za učenike srednjih stručnih škola. Rezultat navedene saradnje je potpisanih 854 ugovara o obavljanju praktične nastave izvan škole u školskoj 2023/2024 godini.

Poslodavci su svjesniji važnosti primanja učenika na praktičnu nastavu, posebno za zanimanja u kojima su potrebne digitalne vještine i znanja o novim tehnologijama. Kvalitetna realizacija praktične nastave za učenike srednjih stručnih škola, te navedene vještine i znanja stečena u okviru iste, olakšat će zapošljivost učenika srednjih stručnih škola i poboljšati njihovu spremnost za uključivanje u savremene procese rada“.