Srednje stručno obrazovanje u Bosni i Hercegovini - najbolje prakse i budući prioriteti

Sarajevo, 31.5. i 1.6.2023

Dvodnevna konferencija o temi “Srednje stručno obrazovanje u Bosni i Hercegovini - najbolje prakse i budući prioriteti”, koja je održana u periodu 31. maj – 1. juni 2023. godine u Kantonu Sarajevo okupila je oko dvije stotine predstavnika međunarodnih organizacija, resornih ministarstava, obrazovnog sektora i privrednog života BiH kako bi kroz zajednički dijalog kreirali prijedloge koje će doprinijeti unapređenju srednjeg stručnog obrazovanja u BiH. Istaknuta je neophodnost sinergijskog djelovanja svih relevantnih aktera, koji mogu pomoći u afirmaciji i uspostavljanju što uspješnijeg modela srednjeg stručnog obrazovanja, a prvenstveno jačanju saradnje između kompanija i škola radi uspostave što kvalitetnije praktične nastave.

Conference Hills 31.05.2023 (1)

Organizatori ovog događaja su Privredna komora Kantona Sarajevo i Privredna komora Zeničko-dobojskog kantona, u saradnji sa Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) u ime Vlada Švicarske i SR Njemačke.

Conference Hills 31.05.2023 (3)

Ispred Vlade ZDK Konferenciji su prisustvovali ministri: ministar Samir Šibonjić, Ministarstvo za privredu ZDK, ministrica Draženka Subašić, Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK i ministar Zlatko Jelić, Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZDK.

Prisutnima su se obratili Ulrike Hartmann, ambasadorica Republike Austrije u BiH, Thomas Fitschen, ambasador Savezne Republike Njemačke u BiH i Daniel Hunn, ambasador Švicarske u BiH, koji su istakli značaj ove teme i za mlade i za poslovnu zajednicu u BiH, te naglasili svoju spremnost nastavka pružanja potrebne podrške projektima koji imaju za cilj unaprijediti obrazovni sistem u BiH i omogućiti ekonomski prosperitet BiH.

Conference Hills 31.05.2023 (6)

Gđa Isabel Rapp, voditeljica GIZ-ovog projekta „Stručno obrazovanje u BiH“ naglasila je da je BiH država puna potencijala u mnogim aspektima, a to uključuje i potencijal za bolji sistem srednjeg stručnog obrazovanja. “Mnoge škole su tokom perioda provođenja ovog GIZ-ovog projekta shvatile da samo kroz saradnju sa kompanijama mogu ispuniti svoj cilj, a i broj bh. kompanija spremnih na saradnju se stalno povećavao, što ukazuje na određene pomake i ohrabruje nas da nastavimo djelovati u ovom pravcu”, kazala je Rapp.

Istaknuta je i značajna uloga privrednih komora u procesu uspostavljanja jače saradnje između resornog ministarstva i srednjih stručnih škola s jedne strane i poslovnog sektora s druge strane.

“Iskreno vjerujemo da će novi zakon o dualnom obrazovanju u Kanton Sarajevo uskoro ugledati svjetlo dana. Mi u Komori smo provodili niz aktivnosti kako bismo što spremnije dočekali nova zakonska rješenja, provodili smo obuke mentora praktične nastave, te organizirali niz radionica i okruglih stolova tokom kojih su razmijenjena znanja, iskustva i dobre prakse”, kazao je Muamer Mahmutović, predsjednik Privredne komore Kantona Sarajevo.

Conference Hills 31.05.2023 (13)

Predsjednica Privredne komore Zeničko-dobojskog kantona Diana Babić naglasila je neophodnost uspostave i jačanja funkcionalnog partnerstva i međusektorske saradnje i na kantonalnom i na federalnom nivou.

Conf2 (1)

Istakla je najznačajnije rezultate sinergijskog djelovanja formirane Međusektorske radne grupe ZDK i Međukantonalne fokus grupe za unapređenje srednjeg stručnog obrazovanja među kojima su: benefiti za kompanije iz ZDK koje primaju učenike na praktičnu nastavu, implementacija zakonske obaveze prijave, obračuna i uplate PIO doprinosa za učenike; unapređenje saradnje dva mjesta učenja; brojne inicijative prema nadležnim organima koje se odnose na izmjene pojedinih federalnih propisa, a koji su identifikovani kao prepreka u realizaciji praktične nastave.

Tokom dva dana konferencije održane su prezentacije, panel sesije i brojni razgovori posvećeni međunarodnim trendovima i budućim prioritetima u oblasti srednjeg stručnog obrazovanja: zelenoj i digitalnoj transformaciji, pravnom okviru za dualno organizovano srednje stručno obrazovanje, mentorima praktične nastave, benefitima za kompanije, i druga značajna pitanja. Predstavljeni su i primjeri dobre prakse u kontekstu dualno organizovanog sistema srednjeg stručnog obrazovanja.

Conf2 (2)_1