PRIVREDNA KOMORA ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA NA "DANIMA OTVORENIH VRATA" U JU MJEŠOVITA SREDNJA INDUSTRIJSKA ŠKOLA ZENICA

LOGO EBRD

Zenica, 15.5.2023

JU Mješovita Srednja Industrijska Škola Zenica u saradnji sa Privrednom komorom Zeničko-dobojskog kantona, dana 12.05.2023. godine, održala je "Dane otvorenih vrata" za učenike završnih razreda osnovnih škola, koji su pokazali interes za posjetu i upis u ovu školu.

20230516_135409

Tog dana upriličena je organizovana posjeta za učenike završnih razreda osnovnih škola: Edhem Mulabdić, Musa Ćazim Ćatić i PUOŠ Hasan Kjafija Pruščak, sa razrednicima.

20230516_135327

Menadžment i nastavno osoblje JU Mješovita Srednja Industrijska Škola Zenica su prisutnim učenicima osnovnih škola predstavili stručna zvanja i zanimanja za koja će se vršiti upis u ovoj školi, za nastavnu 2023/24 školsku godinu. Također, učenici su obišli učenički kutak, te radionice u kojima se izvodi praktična nastava u školi za zanimanja:

  • Bravar;
  • Zavarivač;
  • CNC operater;
  • Plinski i vodoinstalater;

kao i laboratorij za stručna zvanja:

  • Hemijski tehničar općeg smjera;
  • Hemijski tehničar u farmaceutskoj proizvodnji;

i za zanimanje:

  • Hemijski laborant.

Predstavnici Privredne komore Zeničko-dobojskog kantona su prisutnim učenicima predstavili informacije iz ugla privrede, zašto je dobro upisati stručna zvanja i zanimanja koja nudi JU Mješovita Srednja Industrijska Škola Zenica. Fokus je bio na promociji "10 TOP zanimanja" u srednjem stručnom i tehničkom obrazovanju. Radi se o najtraženijim stručnim zvanjima i zanimanjima, prema srednjoročnim istraživanjima tržišta rada, a koja je prethodno provela Privredna komora Zeničko-dobojskog kantona. Za ovih "10 TOP zanimanja" u srednjem stručnom i tehničkom obrazovanju, privreda u našem Kantonu ima najveći interes za zapošljavanje, a primjetan je i kontinuiran rast plaća za ova stručna zvanja i zanimanja.

20230516_135312

Učenici završnih razreda osnovnih škola su iskazali veliki interes za stručna zvanja i zanimanja koja nudi JU Mješovita Srednja Industrijska Škola Zenica.

notepads and pens with the logo

Letak 1 EBRD

Organizacija događaja "Dani otvorenih vrata" pokazala je visok stepen profesionalnosti menadžmenta i nastavnog osoblja JU Mješovita Srednja Industrijska Škola Zenica, kao i posvećenost saradnji sa privredom, u procesu upisa učenika u prve razrede ove škole.

20230516_135232

Letak 2 EBRD

Učešće Privredne komore Zeničko-dobojskog kantona na ovom događaju je realizirano u okviru projekta "Proširenje EBRD-ove Inicijative mladih privatnog sektora (PSYI) na Bosnu i Hercegovinu, Faza 2 Zeničko-dobojski kanton", koji Privredna komora Zeničko-dobojskog kantona implemetira u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), a podržan je od strane Taiwanbusiness – EBRD fonda tehničke saradnje.