Privredna komora Zeničko-dobojskog kantona organizirala novi ciklus obuke za mentore

Zenica, 3.3.2023

Privredna komora Zeničko-dobojskog kantona, u periodu 25. - 28.02.2023. godine, uspješno je provela teorijski dio obuke za mentore – „lica odgovorna za organiziranje, vođenje i praćenje praktične nastave koja se izvodi kod privrednih subjekata“. Cjelokupan 40-časovni program obuke za mentore, razvila je Privredna komora Zeničko-dobojskog kantona, u okviru prethodnih projekata u oblasti srednjeg stručnog obrazovanja. Ovaj program obuke za mentore, shodno primjerima dobre prakse iz zemalja Evropske Unije, sastoji se od tri dana teorijske i dva dana praktične obuke za buduće mentore.

2M (3)

Ovaj ciklus obuke kandidata za mentore, u odnosu na prethodne, specifičan je po tome jer obuku pohađa ukupno 22 kandidata, što je najbrojnija skupina kandidata, od kada se na području Zeničko-dobojskog kantona provode obuke za mentora. Također, ovaj ciklus obuke prolaze kandidati za mentore za više različitih zanimanja, što prije nije bio slučaj. Nakon uspješno završenog teorijskog i praktičnog dijela obuke, kandidati će postati certificirani mentori.

Zajedničko mišljenje svih aktera uključenih u realizaciju praktične nastave je da rješenje za unaprijeđenje praktične nastave leži u dobro organiziranoj praktičnoj nastavi, kako bi se učenicima, na konkretnim zadacima, uz kvalitetan rad mentora iz poslovnih subjekata pružila mogućnost usvajanja stručnih znanja, vještina i sposobnosti neophodnih u savremenim procesima rada. Budući da su mentori ključni faktor uspješne realizacije praktične obuke, važno je da oni kontinuirano unapređuju svoja znanja i pohađaju obuke namijenjene mentorima.

3M (3)_1

Obuka za mentore se provodi u okviru projekta „Proširenje EBRD-ove Inicijative mladih privatnog sektora (PSYI) na Bosnu i Hercegovinu, Faza 2 Zeničko-dobojski kanton“, koji Privredna komora Zeničko-dobojskog kantona implemetira u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), a podržan je od strane Taiwanbusiness – EBRD fonda tehničke saradnje.

 

4M (7)