Održan Simpozij na temu: Svjetionici dualno organiziranog stručnog obrazovanja

Zenica, 24.2.2023

U prostorijama Privredne komore Zeničko-dobojskog kantona, dana 23.2.2023. godine, održan je Simpozij na temu: Svjetionici dualno organiziranog stručnog obrazovanja, a u okviru Projekta “Unapređenje okvirnih uslova za integraciju dualnog organizovanog stručnog obrazovanja u ZDK“(engl: Improving the Framework Conditions for the Integration of Dual Organized Vocational Education in ZDC (II phase), a koji Privredna komora ZDK implementira u saradnji sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, a uz finansijsku i tehničku podršku njemačke organizacije GIZ. 

Cilj simpozijuma je da pruži poticaj i inspiraciju za organizaciju praktične nastave kod poslovnih subjekata i za partnersku saradnju sa srednjim stručnim ili tehničkim školama, te da ponudi zanimljiv i bogat uvid u način funkcioniranja dualno organiziranog stručnog obrazovanja.

Na osnovu primjera dobre prakse iz poslovnih subjekata koji obučavaju učenike predstavljeni su savjeti i iskustva iz sljedećih tematskih područja:

  • Marketing i promocija zanimanja u sklopu stručnog obrazovanja – kako se možemo obratiti učenicima i pridobiti ih za dualno organizirano stručno obrazovanje?
  • Prvi dan učenika na praktičnoj nastavi kod poslovnog subjekta
  • Savremeno stručno obrazovanje kod kojeg se koriste razne nastavne metode za realizaciju praktične nastave kod poslovnog subjekta
  • Nastavne metode usmjerene na praktičan rad i aktivno djelovanje
  • Praktična nastava koja prati proizvodni proces
  • Partnerska saradnja sa srednjom stručnom školom u sklopu saradnje mjesta učenja 

Simpozijumu su pored predstavnika Privredne komore ZDK, predstavnika organizacije GIZ, prisustvovali i ministar privrede ZDK i pomoćnica ministrice za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, te predstavnici poslovnih subjekata/obrta sa područja ZDK, srednjih stručnih škola ZDK. Na ovom velikom događaju u prostorijama Privredne komore ZDK bilo je oko 55 učesnika.

Simpozij1

Veliko nam je zadovoljstvo istaći da je sudionik manifestacije bila i Mješovita srednja škola Zenica, na način da su učenici zanimanja kuhar i konobar, bili zaduženi za catering događaja, koji su pripremali u školskim radionicama, te je i na taj način predstavljena snažna sinergija dva mjesta učenja.

Svi učesnici su dobili priznanje od Privredne komore Zeničko-dobojskog kantona za doprinos u saradnji dva mjesta učenja.