Poziv na besplatnu obuku kompanijama iz poljoprivredno-prehrambenog sektora na temu: Unapređenje zaštite i sigurnosti na radu (uključujući COVID-19 mjere)

Zenica, 06.02.2023 

Poziv na besplatnu obuku malih i srednjih preduzeća iz poljoprivredno-prehrambenog sektora na temu:

Unapređenje zaštite i sigurnosti na radu (uključujući COVID-19 mjere)

Privredna/Gospodarska komora Federacije Bosne i Hercegovine u saradnji sa Privrednom komorom Zeničko-dobojskog kantona, a u okviru projekta EU4BusinessRecovery koji implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) uz finansijsku podršku Evropske unije i Vlade Savezne Republike Njemačke, poziva mala i srednja preduzeća iz poljoprivredno-prehrambenog sektora na besplatnu edukaciju na temu Zaštite i sigurnosti u radu, koja će se održati 16.02.2023. godine u Zenici, u prostorijama Privredne komore Zeničko-dobojskog kantona na adresi Mehmedalije Tarabara br. 15, 72000 Zenica. 

Centralna tema obuke je upoznavanje sa odredbama i novim obavezama MSP-a po stupanju na snagu novog Zakona o zaštiti na radu u FBiH i pratećih podzakonskih akata. Navedeno podrazumijeva niz aktivnosti za privredne subjekte koje je potrebeno adekvatno primijeniti kako bi ispunili svoje obaveze u primjeni propisa iz oblasti zaštite na rada u skladu sa zakonskim i podzakonskim aktima. 

Prijavljeni učesnici osim o Zakonskom okviru zaštite i sigurnosti na radu, imat će svojevrsnu priliku saznativiše i o temama: Zahtjevima u implementaciji ISO standarda 45001:2018, ISO 45001 u prehrambenoj industriji, općim mjerama zaštite u poljoprivredno-prehrambenom sektoru, te mjerama zaštite prilikom montaže, rada i održavanja fotonaponskih postrojenja na krovovima privrednih objekata u poljoprivredno-prehrambenom sektoru. 

Dodatno, ovom prilikom predstavnici UNDP predstaviti će i Smjernice za unapređenje zaštite i sigurnosti na radu (uključujući COVID-19 mjere) u poljoprivredno-prehrambenom sektoru objavljen u okviru projekta EU4BusinessRecovery. 

Realizacijom EU4BusinessRecovery projekta nastoji se podržati modernizacija poljoprivredno-prehrambenog sektora i poboljšanje ruralne ekonomije. Glavni cilj je osigurati opstanak mikro, malih i srednjih preduzeća u važnim privrednim sektorima Bosne i Hercegovine kako bi se smanjili negativni učinci izazvani pandemijom COVID-19. EU4BusinessRecovery daje važan ekonomski i socijalni doprinos u područjima higijene i zaštite na radu, sigurnosti radnih mjesta, te inovacijama proizvoda i digitalizaciji. 

Projekt finansiraju Evropska unija i Savezna Republika Njemačka, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini (BiH) u partnerstvu sa Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH i Međunarodnom organizacijom rada (ILO). 

Zainteresirani učesnici mogu se prijavit putem linka do srijede 15.02.2023. Prijavljenim učesnicima, naknadno će biti dostavljena agenda obuke.

Poziv