Edukativna radionica - „UPRAVLJANJE ŠKOLSKIM OTPADOM – SINERGIJA SREDNJIH STRUČNIH ŠKOLA I KOMUNALNIH PREDUZEĆA“

Zenica, 27.1.2023

U okviru implementacije projekta „Upravljanje školskim otpadom – sinergija srednjih stručnih škola i komunalnih preduzeća“, dana 26.01.2023. godine, u prostorijama JU Mješovita srednja škola Zenica, održana je edukativna radionica za učenike, nastavno osoblje i menadžment ove škole.

Edukativnu radionicu je održala Mirsada Hasanbašić, uposlenica komunalnog preduzeća "ALBA Zenica" d.o.o. Zenica. Tokom radionice je pokazan visok stepen interesovanja, ali i savjesnosti učenika navedene škole u procesu zbrinjavanja svih vrsta otpada, a naročito otpada koji nastaje u školama. Prisutni na radionici su dobili jako korisne informacije o sortiranju raznih vrsta otpada, kao što su: papir i karton, plastična ambalaža i staklena ambalaža. Radi se o vrstama otpada koje najčešće nastaju u školama. Učenici su pokazali veliki interes da se kroz praktične primjere dođe do smanjenja količine otpada, kao i da samostalno primjenjuju predstavljene praktične ekološke savjete.

Ovim putem se zahvaljujemo JU Mješovita srednja škola Zenica i komunalnom preduzeću "ALBA Zenica" d.o.o. Zenica, na učešću u implementaciji ovog projekta. Privredna komora Zeničko-dobojskog kantona, će i u narednom periodu aktivno raditi na implementaciji projekata zaštite okoliša, sa posebnim fokusom na saradnju komunalnih preduzeća i škola, a za dobrobit učenika, kao i okruženja u kojem svi živimo.

Projekt „Upravljanje školskim otpadom – sinergija srednjih stručnih škola i komunalnih preduzeća“ implementira Privredna komora Zeničko-dobojskog kantona, a projekt je podržan sredstvima Fonda za zaštitu okoliša Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko-dobojskog kantona.