Međusektorskom i međukantonalnom saradnjom ka unapređenju stručnog obrazovanja

Osnovana Međukantonalna fokus grupa za unapređenje srednjeg stručnog obrazovanja 

Sarajevo, 20. septembar 2022. – Konstituirajući sastanak Međukantonalne fokus grupe za unapređenje srednjeg stručnog obrazovanja održan je danas u Sarajevu. 

Prvi put u regiji sastali su se stručnjaci iz različitih sektora i nivoa vlasti sa zajedničkom misijom da unaprijede srednje stručno obrazovanje u F BiH. Na konstituirajućem sastanku predstavljena su pravila i operativni plan rada Međukantonalne grupe. 

Privredna komora Zeničko-dobojskog Kantona i Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog Kantona su kroz međusektorsku saradnju sa partnerima u okviru ranije osnovane Međusektorske radne grupe Zeničko-dobojskog Kantona i podršku GIZ-a utvrdili da u pogledu praktične nastave postoje brojna pitanja koja su uređena federalnim propisima, poput Zakona o PIO-u, Zakona o zdravstvenom osiguranju, Zakona o porezu na dohodak i drugih, sa nejasnim, različitim ili čak potpuno suprotstavljenim tumačenjima te se u vezi s tim proteklih nekoliko godina djelovalo u pravcu otklanjanja postojećih nejasnoća i kreiranja prijedloga za izmjene i dopune federalnih propisa koji su identifikovani kao prepreka u realizaciji praktične nastave. 

Kako se rješenja identifikovanih federalnih propisa primjenjuju na sve kantone i prevazilaze kantonalni nivo, Privredna komora Zeničko-dobojskog Kantona je u saradnji sa Ministarstvom  za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog Kantona, a uz podršku njemačkog GIZ-a, pokrenula inicijativu za uspostavljanje radnog i operativnog tijela koje će se baviti davanjem preporuka i utvrđivanjem inicijativa za izradu, izmjenu i dopunu pozitivnog pravnog okvira, te razmjenom iskustava i znanja u ovoj oblasti. 

"Međusektorska radna grupa Zeničko-dobojskog Kantona je u protekle dvije godine, kontinuiranim djelovanjem, kroz podršku pravnih savjetnika, identificirala najznačajnije prepreke za kvalitetno izvođenje praktične nastave u srednjem stručnom obrazovanju, i neke od identificiranih prepreka otklonili na kantonalnom nivou, zahvaljujući sinergiji svih potrebnih aktera iz Zeničko-dobojskog kantona. No, za rješavanje mnogih problema koje je Grupa identificirala u oblasti srednjeg stručnog obrazovanja, nadležni su isključivo federalni nivoi vlasti, pa je neophodna interaktivna komunikacija predstavnika relevantnih institucija svih kantona F BiH. Stoga je današnji konstituirajući sastanak Međukantonalne fokus grupe za unapređenje srednjeg stručnog obrazovanja, koja je okupila predstavnike relevantnih institucija iz svih kantona F BiH, važna karika u lancu aktivnosti koje je neophodno poduzeti u narednom periodu u cilju unapređenja srednjeg stručnog obrazovanja,” rekla je Diana Babić, predsjednica Privredne komore Zeničko-dobojskog Kantona. 

Ova radna grupa okupila je predstavnike nadležnih institucija s ciljem utvrđivanja ciljeva i zadataka zajedničke inicijative za unapređenje propisa kako bi kreirali dugoročna i održiva rješenja za dualno obrazovanje.  

Uplata doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, pitanje zdravstvenog (sanitarnog) nadzora, poreski tretman naknada kao što je topli obrok – samo su neka od pitanja iz propisa  koji predstavljaju prepreku za zakonito izvođenje praktične nastave, a o kojima se diskutiralo na sastanku. 

Zadatak ove grupe u narednom periodu bit će davanje preporuka odnosno utvrđivanje inicijativa za unapređenje pravnog okvira koji se primjenjuje na srednje stručno obrazovanje u pogledu pitanja doprinosa za PIO i zdravstveno osiguranje učenika za slučaj povrede i profesionalne bolesti tokom praktične nastave, sanitarnog nadzora učenika na praktičnoj nastavi, poreskog tretmana naknada isplaćenih učenicima u vezi sa praktičnom nastavom i mnogih drugih. 

Privredna komora ZDK od septembra 2020. godine u saradnji sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK sprovodi aktivnosti usmjerene ka unapređenju srednjeg stručnog obrazovanja, a današnji sastanak i uspostavljanje Međukantonalne fokus grupe za unapređenje srednjeg stručnog obrazovanja jedan su od važnijih koraka u tom procesu. 

Ove aktivnosti podržao je projekt „Stručno obrazovanje u BiH“ koji provodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u ime vlada Švicarske i SR Njemačke.

Diana Babić i B. Galijašević