DODJELA CERTIFIKATA ZA 16 POLAZNIKA KOJI SU USPJEŠNO ZAVRŠILI OBUKU ZA MENTORE

U prostorijama Privredne komore ZDK, danas, 01.04.2022. godine, održana je dodjela certifikata za 16 polaznika iz poslovnih subjekata ZDK koji su uspješno završili obuku za mentore, a koja se realizovala u sklopu projekta "Stručno obrazovanje u BiH", koji provodi Deutsche Gesellschaft fut Internationale Zusammenarbeit (GIZ), u ime Vlade Švicarske i Vlade Savezne Republike Njemačke.

Privredna komora ZDK, na osnovu Sporazuma o lokalnoj subvenciji potpisanog sa njemačkom organizacijom GIZ, a u saradnji sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, te ostalim akterima Projekta, realizira aktivnosti u cilju unapređenja okvira za implementaciju dualno organiziranog srednjeg stručnog obrazovanja, u okviru kojeg je focus na praktičnoj nastavi u privrednom subjektu.

,,Mentori praktične nastave su ključ unapređenja praktične nastave, pa je jedna od važnih projektnih aktivnosti i kontinuirana obuka mentora. Mentori koji su pohađali obuke u Privrednoj komori ZDK, su mentori iz privrednih subjekata ZDK, kod kojih učenici srednjih stručnih škola ZDK idu na praktičnu nastavu, tako da će ti mentori svojim unaprijeđenim znanjima, doprinijeti povećanju kvaliteta praktične nastave. 

Ovo je već šesta obuka mentora koju realizira Privredna komora ZDK, a treća koja se odvija zahvaljujući tehničkoj i finansijskoj podršci organizacije GIZ, tako da, sa zadovoljstvom napominjem, da smo Kanton koji ima najveći broj obučenih mentora, ukupno 94, te i po tome prednjačimo u odnosu i na druge kantone, a i državu Bosnu i Hercegovinu. Ono što je novina u obukama mentora jeste, da ove tri zadnje grupe mentora obučavaju certificirani master treneri, uposlenici Ministarstva za nauku, kulturu i sport ZDK i Pedagoškog zavoda ZDK, a koji su prošli posebnu, od strane GIZ-a, organiziranu obuku, jedinstvenu za cijelu Bosnu i Hercegovinu istakla je predsjednica Privredne komore ZDK, Diana  Babić. 

Sonja Ruetzekspertica organizacije GIZ, napomenula je da su u sklopu ovog projekta, u prvom dijelu obučeni master treneri, koji su obučili mentore koji će predavati učenicima u sklopu stručnog obrazovanja kod poslovnih subjekata. "U ZDK smo obučili četiri master trenera koje kontinuirano educiraju eksperti angažovani od strane organizacije GIZ"istakla je Ruetz.

1 (1)