Posjeta delegacije ZDK Sjevernoj Makedoniji

Zahvaljujući finansijskoj i tehničkoj podršci Fondacije Helvetas Moja Budućnost, te finansijskoj pomoći Vlade ZDK (putem Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZDK) i Federalnog zavoda za zapošljavanje, Privredna komora Zeničko-dobojskog kantona, u saradnji sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, implementira  projekte „Sinergijom do lakšeg zapošljavanja u Zeničko-dobojskom kantonu“ i „Izgradnja standarda kvaliteta u obrazovanju odraslih kantonalnih privrednih komora“ u oblasti srednjeg stručnog obrazovanja i aktivnih mjera zapošljavanja.

Sl-Sk8

Na poziv Helvetas Projekta „Education for Employment in North Macedonija“ sa sjedištem u Skopju, a u cilju razmjene iskustava u oblasti srednjeg stručnog obrazovanja i aktivnih mjera zapošljavanja, u radnoj posjeti Sjevernoj Makedoniji, u periodu od 01.12. do 03.12.2021. godine, boravila je delegacija ZDK, u sastavu:

- ministar Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, prof. dr. Spahija Kozlić,

- pomoćnica ministra Ministarstva za obrazovanje, nauku kulturu i sport ZDK, gđa Bernadeta

  Galijašević,

- pomoćnica ministrice Ministarstva za rad socijalnu politiku i izbjeglice ZDK,  gđa Vildana Kondić,

- predsjednica Privredne komore ZDK, gđa Diana Babić,

uz prisustvo Svena Dominković, menadžera projekta Helvetas Moja Budućnost u BiH.

 

Sl-Sk3

Intezivni radni sastanci su održani sa predstavnicima: Ministarstva obrazovanja, te Ministarstva za rad Sjeverne Makedonije, predstavnicima Privredne komore Sjeverne Makedonije, a upriličene su i radne posjete kompaniji EVN Austria, filijala Skopje, i školi „Mihajlo Pupin“ Skopje, kao primjerima pozitivne prakse saradnje dva mjesta učenja.

Sl-Sk8_1

Tokom boravka u Sjevernoj Makedoniji, upriličena je i posjeta nj.E.  Draganu Jačimoviću, ambasadoru Bosne i Hercegovine u Sjevernoj Makedoniji, u okviru koje je ministar Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, prof.dr. Spahija Kozlić, sa nj.E. Draganom Jačimović, razgovarao o mogućnostima uključenja ambasade u procese saradnje Sjeverne Makedonije i Zeničko-dobojskog kantona u oblasti stručnog obrazovanja.

Sl-Sk5
  
Sl-Sk7