Webinar na temu „Pripreme za E-carinu, primjena NCTS-a i AEO u BiH“

Privredna komora Zeničko-dobojskog kantona ovim putem obavještava da Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora BiH (VTK BiH), u suradnji s Upravom za indirektno oporezivanje (UIO), organizira webinar na temu „Pripreme za E-carinu, primjena NCTS-a i AEO u BiH“, koji će se putem Zoom aplikacije/platforme, održati u ponedjeljak i utorak, 29. i 30.11.2021. godine.

Pozivno pismo i Program webinara, sa satnicom, možete pronaći ovdje.

Cilj webinara je upoznavanje privrednih subjekata sa: osnovama elektronskog poslovanja sa UIO, pripremama za olakšavanje carinskih formalnosti u postupku tranzita implementacijom novog elektronskog tranzitnog sistema – NCTS; GMS sistemom i bankarskim garancijama u tranzitnom postupku; NCTS sistemom i njegovim modulima; ulogom Help deska u redovnom i rezervnom postupku; testiranjem aplikacija privrednika; AEO (Ovlašteni privredni subjekt) programom, pogodnostima AEO statusa i kako do odobrenja AEO.

Ciljna skupina webinara je poslovna zajednica u BiH, privrednici, banke, špediteri i ostala zainteresovana lica koja obavljaju poslove vanjsko-trgovinskog prometa.

U okviru edukacije biće prezentirane sljedeće teme:
• GMS i bankarske garancije u provoznom postupku (Boris Đenadija, šef Grupe za provjeru i zaključivanje postupka provoza i osiguranje duga, šef poslovnog tima NCTS)
• NCTS u BiH (Nataša Dojčinović Trtić, šef Grupe za postupak provoza, nacionalni koordinator NCTS)
• Tehnička implementacija NCTS (Aleksandar Pavković, stručni savjetnik u Grupi za nacionalni Help Desk, regionalni koordinator NCTS)
• Elektronsko poslovanje sa UIO (Saša Vrhovac, šef Odsjeka za eksternu podršku i član tehničkog tima NCTS)
• Ovlašteni privredni subjekt (AEO) i ulazne i izlazne sažete deklaracije (Miljka Kutić, šef Odsjeka za carinske postupke)

Za učešće na webinaru je predviđena kotizacija u iznosu od 117,00 KM (s PDV-om), a u cijenu je uključeno:
• prisustvo webinaru/nastavi (2 dana x 3 školska sata; 6 školskih sati ukupno)
• prezentacije/materijali predavača

Prijava se vrši popunjavanjem online prijavnog obrasca, najkasnije do srijede, 24.11.2021. do 12:00 sati.
Svim prijavljenim polaznicima će na dan održavanja webinara biti dostavljen Zoom link za pristup webinaru.

Za sve dodatne informacije možete nam se obratiti upitom na e-mail adresu edukacija@komorabih.ba ili pozivom na broj telefona 033/566-204.