Projekt “Improving the frame work condition for the integration of dual organized vocational education in ZDC“ - obuka mentora

U okviru Sporazuma o lokalnoj subvenciji, potpisanog između Privredne komore ZDK i organizacije GIZ, a u partnerstvu sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, za potrebe implementacije aktivnosti koje imaju za cilj stvaranje pretpostavki za integraciju dualno orijentisanog stručnog obrazovanja u ZDK, kao i značajno unapređenje kapaciteta ove Komore za preuzimanje novih uloga u srednjem stručnom obrazovanju, u prostorijama Privredne komore Zeničko-dobojskog kantona, u partnerstvu sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, u subotu, 20.11.2021. godine počela je trodnevna obuka mentora iz kompanija sa područja Zeničko-dobojskog kantona.

M-GIZ-1

Kandidatima su, na početku obuke, uspješan rad poželjele Sonja Reutz, ekspertica organizacije GIZ i predsjednica Privredne Komore Zeničko-dobojskog kantona, mr.sci. Diana Babić.

M-GIZ-4

Ovu trodnevnu obuku će voditi certificirani master treneri, dr. Almir Sivro i Mirza Čehajić, uposlenici Pedagoškog zavoda ZDK, koji su u prethodnim projektnim aktivnostima, uspješno završili 120-satnu obuku, te nakon uspješno završenog finalnog ispita, dobili certifikate i postali certificirani master treneri.

M-GIZ-3

U cilju podrške radu master trenera i olakšanja rada mentora, ekspertica organizacije GIZ g-dja Sonja Reutz, je pripremila Priručnik za mentore, kao takav prvi u BiH, u kojem su sublimirane, te na kvalitetan i prihvatljiv način objašnjene, za mentore potrebne edukacijske cjeline.

M-GIZ-5

Nakon završene trodnevne obuke, te dvodnevnog samostalnog rada, najuspješnijim kandidatima koji polože završni ispit, biti će dodijeljeni certifikati i time će postati certificirani mentori za rad sa učenicima na praktičnoj nastavi u kompanijama.

M-GIZ-6

Unapređujući svoja znanja i iskustva i prenoseći ista na učenike, obučeni mentori će značajno doprinijeti unapređenju kvaliteta praktične nastave, a time i učeničkih kompetencija neophodnih u savremenim procesima rada.