FHMB - Održan peti sastanak Međusektorske radne grupe ZDK

U hotelu IBIS Sarajevo, 09. i 10.11.2021. godine, održan je peti sastanak Međusektorske radne grupe za unapređenje srednjeg stručnog obrazovanja i obrazovanja odraslih u skladu sa potrebama tržišta rada Zeničko-dobojskog kantona. 

DR8

Sastanku su prisustvovali predstavnici partnerskih organizacija i institucija iz Zeničko-dobojskog kantona: Privredna komora ZDK, Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZDK, Pedagoški zavod Zenica, Porezna uprava ZDK, JU Služba za zapošljavanje Zenica, kompanije: Alma-Ras Visoko, JU BRC Aquaterm Olovo, Tisa Komerc doo Žepče.

DR7

DR5

Prvi dan, nakon uvodnih riječi predsjednice Privredne komore Zeničko-dobojskog kantona, gđe Diane Babić i pomoćnice ministra, Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona, gđe Bernadete Galijašević, rad u radnim grupama je rezultirao prezentiranjem zaključaka od strane voditelja radnih grupa: gđe Hajrije Hodžić i Nedžada Jusufhodžić iz Privredne komore Zeničko-dobojskog kantona.

       

DR4
         
DR3
 

DR6

Drugi dan, održana je radionica na temu Javnog zagovaranja, koju je predvodila, gđa Elma Demir, angažovana konsultantica od strane organizacije HELVETAS, Moja Budućnost.

 

DR2

Međusektorska radna grupa za unapređenje srednjeg stručnog obrazovanja i obrazovanja odraslih nastavlja dalje svoje djelovanje – sa zagovaranjem za unapređenje pozitivno-pravnih propisa u cilju realizovanja dugoročnih i održivih rješenja, te u skladu s tim je zaključeno da se nastavlja sa daljnjim projektnim aktivnostima u cilju potrebe mijenjanja pojedinih članova Zakona o doprinosima FBiH i Zakona o porezu na dohodak FBiH, te animiranje nadležnih Ministarstava za uključenje u navedene procedure.