Poziv: Projekat EU4BusinessRecovery: Za ublažavanje posljedica pandemije u mašinskom, drvnom i metalnom sektoru

U okviru poziva za ublažavanje posljedica pandemije mikro, malih i srednjih preduzeća u metalnom, mašinskom i drvnom sektoru u Bosni i Hercegovini, 3 mil EUR granta će biti dostupno za mjere oporavka.

Visina mogućih odobrenih sredstava po projektu je do 48.000 EUR, a grantovi će se moći koristiti na aktivnosti poput primjene industrijskih standarda, primjene vrhunskih energetski efikasnih mašina, strategije dvostrukog ili više izvora u kupovini, razvoja strategije ulaska na tržište, inovacije digitalnog marketinga itd.

Prerađivačka industrija teško je pogođena pandemijom COVID-19. Lanci snadbijevanja su poremećeni, preduzeća rade smanjenim kapacitetom i veliki broj radnih mjesta je u opasnosti. S druge strane, kupci na ključnim tržištima počeli su reorganizirati svoje poslovne modele i tražiti dobavljače bliže svojim lokacijama, što predstavlja veliki potencijal. Iz tog razloga, Evropska unija i vlada Savezne Republike Njemačke pomoći će malim i srednjim preduzećima u metaloprerađivačkoj i drvoprerađivačkoj industriji da obnove lance snabdijevanja, povećaju pristup glavnim tržištima i razviju održive poslovne modele – rekao je Nils Wetzel, menadžer projekta EU4BusinessRecovery ispred GIZ-a.

Prijave je moguće podnijeti onlajn, putem aplikacijskog portala dostupnog na: https://eu4business.core-enigma.com/

Rok za podnošenje prijava: 05.10.2021. do 16 časova.

Projekt EU4BusinessRecovery podržava mikro, mala i srednja preduzeća u Bosni i Hercegovini da nastave sa poslovanjem i očuvanjem radnih mjesta, a posebno će podržati poduzetnice, mlade i druge ranjive skupine u osnivanju vlastitih biznisa i u prevladavanju negativnog učinka pandemije Covid-19 stvaranjem otpornijeg poslovnog okruženja.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 13,7 mil EUR, a zajednički ga finansiraju EU (13 mil EUR) i Vlada Savezne Republike Njemačke (700.000 EUR). EU4BusinessRecovery zajedno provode GIZ, ILO i UNDP, od 2021. godine do 2023. godine.