Održani prvi sastanci pogrupa I i II

 
Osiguranje učenika na praktičnoj nastavi i učenje o zaštiti na radu u poslovnim subjektima što hitnije unaprijediti
 
Rad prve podgrupe Međusektorske radne grupe za unapređenje srednjeg stručnog obrazovanja u skladu s potrebama tržišta rada Zeničko-dobojskog kantona završen je 1.9.2021. godine, u sali Privredne komore ZDK. Pred članovima - predstavnicima škola (JU Mješovita srednja industrijska škola u Zenici), kompanija (MANN+HUMMEL BA Tešanj, Hotel Dubrovnik Zenica, ArcelorMittal Zenica, Alma-Ras d.o.o. Olovo, Pobjeda d.d. Tešanj, Triglav osiguranje Sarajevo - poslovnica Zenica) i javnih ustanova (Opća bolnica Tešanj, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove ZDK, Ustanova centar za zbrinjavanje starih lica, Ruhama Zenica) - domaćina praktične nastave, te predstavnika Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK i Privredne komore ZDK koji vode ovaj proces i Fondacije Helvetas Moja Budućnost i GIZ-a, ponovljeni su zaključci s početka godine u vezi neophodnosti izmjena i dopuna zakona, te saslušana iskustva kompanija s tim u vezi.
 
Neophodnost zakonskog prepoznavanja statusa učenika na praksi i pronalaženja modaliteta za motiviranje privrednih subjekata koji primaju učenike na praksu 
 
Rad druge podgrupe Međusektorske radne grupe za unapređenje srednjeg stručnog obrazovanja u skladu s potrebama tržišta rada Zeničko-dobojskog kantona okončan je jučer 2.09., u sali Privredne komore ZDK. Pred članovima - predstavnicima škola (JU MSŠ "Hazim Šabanović" Visoko, JU Mješovita srednja škola Tešanj), kompanija (Natron-Hayat Maglaj, Tvornica cementa-Heidelbergcement Kakanj, JU Aquaterm Olovo) - domaćina praktične nastave, te predstavnika Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK i Privredne komore ZDK, koji vode ovaj proces i Fondacije Helvetas Moja Budućnost, ponovljeni su zaključci s početka godine u vezi neophodnosti izmjena i dopuna zakona te saslušana iskustva kompanija s tim u vezi.
 
Rad obe grupe se nastavlja kroz cijeli IX mjesec kako bi se zaključci predstavili Međusektorskoj radnoj grupi za daljnje zagovaranje.
 
Aktivnosti se provode u okviru projekta "Sinergijom do lakšeg zapošljavanja u ZDK" koji se provodi uz tehničku i finansijsku podršku Fondacije Helvetas Moja Budućnost.
 
1_3
5_2
4_1
7_1
 
Sl1 podgI
Sl3 podgI
Sl4 podgI