Otvoren Centar za digitalizaciju, inovacije i konkurentnost metalne industrije regije Srednja Bosna – CeDICo

U prostorijama Ekonomskog fakulteta u Zenici, u četvrtak, 18.3.2021. je otvoren Centar za digitalizaciju, inovacije i konkurentnost metalne industrije regije Srednja Bosna - u okviru realizacije aktivnosti CeDICo projekta. Kompanije u metaloprerađivačkoj industriji sa područja Centralne Bosne dobit će podršku za razvoj poslovanja te jačanje svojih inovativnih kapaciteta i konkurentnosti. Centar za digitalizaciju, inovacije i konkurentnost metalne industrije - CeDICo, primjenom savremene opreme i digitalnih alata, podržavat će mala i srednja preduzeća u oblasti digitalizacije, razvoja novih proizvoda te kreiranja novih radnih mjesta.

18.03-1

Vođa ovog projekta, dekan Ekonomskog fakulteta u Zenici, profesor doktor Alaudin Brkić naveo je, da je ovo početak procesa uvođenja digitalizacije u segmentu metalne industrije, što je značajan izazov i da donatori Evropska unija i Vlada Savezne Republike Njemačke su prepoznali ideju regije Srednja Bosna da se unaprijedi ovaj sektor slijedeći savremene tendencije u digitalnoj transformaciji poslovanja, koja neminovno iziskuje značajno ulaganje u tehnološke transfere i u primjenu savremenih IT tehnologija, zasnovanih na specifičnim znanjima.

Cilj ovog Centra, u narednom periodu, kroz njegove odjele za digitalizaciju, inovacije i konkurentnost bit će rad na poboljšanju naših izvozno orijentisanih kompanija u tom dijelu.

18.03-2

Projekt CeDICo traje 18 mjeseci, a ukupna vrijednost projekta iznosi 736.000 KM, od čega Evropska unija finansira 530.000 KM. Vodeći realizator projekta je Ekonomski fakultet UNZE, u saradnji sa Pravnim i Metalurško-tehnološkim fakultetom, te privrednim komorama Federacije BiH, Zeničko-dobojskog i Srednjobosanskog kantona. Ovom prilikom potpisan je i Memorandum o saradnji između nosilaca javne vlasti, privatnog sektora i zeničkog Univerziteta.