FHMB - Anketa mentora praktične nastave u poslovnim subjektima

POSLOVNIM SUBJEKTIMA SA PODRUČJA ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA

Poštovani/a,

Od februara 2020. godine Privredna komora Zeničko-dobojskog kantona, uspješno realizira projekt pod nazivom ˝Sinergijom do lakšeg zapošljavanja u ZDK˝, finansiran od strane Fondacije Helvetas Moja Budućnost, i sufinansiran od Vlade ZDK putem Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZDK te Federalnog zavoda za zapošljavanje.

Navedeni projekt djeluje na:

  • unapređenju zapošljivosti i zapošljavanja stvaranjem mehanizama saradnje između privrednog sektora (a čije potrebe analizira i zadovoljenje istih koordinira Privredna komora ZDK) i obrazovnog sektora, u cilju obezbjeđenja adekvatne ponude radne snage;
  • unapređenju praktične nastave u srednjim stručnim i tehničkim školama na području Zeničko-dobojskog kantona;
  • sistemskom pristupu tržištu radne snage kroz analizu potreba i kreiranje politika obrazovanja i zapošljavanja.

U prethodnom periodu, obrazovne vlasti u Zeničko-dobojskom kantonu u saradnji sa Privrednom komorom ZDK, već su napravile značajan iskorak na polju definisanja praktične nastave u poslovnim subjektima usvajanjem dva važna podzakonska akta početkom 2019. godine

Osnova za daljnje unapređenje praktične nastave u srednjim stručnim i tehničkim školama leži u dobro organizovanoj realizaciji praktične nastave učenika i polaznika obrazovanja odraslih, gdje se uz kvalitetan rad mentora iz poslovnih subjekata, pruža mogućnost učenicima/polaznicima usvajanje stručnih znanja, vještina i sposobnosti stečenih na konkretnim radnim zadacima, čime se povećavaju njihove kompetencije te konkuretnost pri zapošljavanju.

S tim u vezi, jedna od narednih projektnih aktivnosti je revizija programa za obuku mentora / lica iz poslovnih subjekata zaduženih za nadzor i implementaciju praktične nastave učenika srednjih škola i polaznika obrazovanja odraslih. Ključni korak same revizije je prikupljanje dodatnih informacija u ulozi mentora za šta je posebno izrađena kratka anketa u nastavku ovog maila.

Molimo Vas da mentor/mentorica iz Vašeg poslovnog subjekta zadužen/a za nadzor i implementaciju praktične nastave učenika srednjih škola i polaznika obrazovanja odraslih odvoji samo par minuta svog vremena i popuni ovu kratku anketu, te na taj način doprinese značajnom iskoraku koji je ovaj Kanton postigao na polju definisanja praktične nastave u kompanijama.

Link za anketu je: https://www.surveymonkey.com/r/9QCZ6JG

NAPOMENA: Link za anketu je otvoren do četvrtka 24.12.2020. godine, i za istu je potrebno tek par minuta vremena vaših mentora/ica.

Kontakt osoba za dodatna pojašnjenja:

        Melisa Hadžihalilović

Šef kabineta predsjednice komore

Privredna komora Zeničko-dobojskog kantona

Mehmedalije Tarabara broj 15

Tel: 032/465-851

Fax: 032/465-852

E-mail: mhadzihalilovic@pkzedo.ba

           hadzihalilovicmelisa@gmail.com