IRU- Uvjeti/mjere za transport u Sloveniji i Belgiji, 25. i 26. juni

IRU obavještava o novim uslovima/mjerama za transport u u Sloveniji i Belgiji.

SLOVENIJA (25. juni 2020., 14:35)

Vlada Slovenije je od 25. juna 2020. godine počela konstantno pratiti i ažurirati popis zemalja iz kojih putnici nisu predmet ograničenja po dolasku.

Trenutne zemlje su: Hrvatska, Austrija, Kipar, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Island, Irska, Italija, Latvija, Lihtenštajn, Litvanija, Malta, Norveška, Slovačka, Španija i Švicarska.

Ažuriranja objavljuje Nacionalni institut za javno zdravlje (ovdje).

Putnici koji dolaze iz zemalja koje nisu na listi moraju tranzitirati i napustiti Sloveniju u roku od 12 sati nakon ulaska. U slučaju da se to ne dogodi, stavit će se u karantin. Profesionalni vozači nisu izuzeti iz ove odredbe.

Zdravstvene vlasti objavile su i smjernice za redovne povremene prijevoznike u putničkom prometu (samo u Sloveniji) s kojima se svi autobusi moraju pridržavati dok voze u Sloveniji.

Izvor: Stalno predstavništvo Slovenije u EU.

BELGIJA (26. juni 2020., 13:35)

Belgija je 15. juna 2020. godine ukinula granična ograničenja na sva kretanja unutar Evropske Unije, Schengenskog prostora i Ujedinjenog Kraljevstva, pod uvjetom povoljne epidemiološke situacije u Belgiji i dotičnim zemljama. Svaka osoba s belgijskim državljanstvom, sa ili bez prebivališta u Belgiji, dugoročno nastanjeni u Belgiji i osoba sa legalnim prebivalištem u Belgiji, uvijek se može vratiti u Belgiju.

Države članice EU i pridružene zemlje šengena još uvijek privremeno zabranjuju sva nebitna putovanja do i iz takozvanih „trećih zemalja“ na području EU + do 30. juna 2020. Ove mjere mogu se produžiti.

Privremena ograničenja putovanja ne odnose se na osobe koje obavljaju osnovne poslove ili iz uvjerljivih razloga, kao što su:

• zdravstveni radnici, zdravstveni istraživači i profesionalci koji pružaju njegu starih lica,
• granični radnici,
• sezonski poljoprivredni radnici,
• transportno osoblje odgovorno za prijevoz robe i ostalo transportno osoblje, prema potrebi,
• diplomati, osoblje međunarodnih organizacija, vojno osoblje i humanitarni radnici u obavljanju svojih    dužnosti,
• putnici u tranzitu,
• putnici koji putuju iz nužnih porodičnih razloga i
• osobe kojima je potrebna međunarodna zaštita ili iz drugih humanitarnih razloga; putovati u skladu s    principom „nevraćanja“.

Faza 4 plana ublažavanja zaključavanja započet će 1. jula, bez utjecaja na transportne operacije.

Izvor: Belgijska savezna vlada.