IRU- Uvjeti/mjere za transport u Austriji, Poljskoj i Turskoj, 4. juni

IRU obavještava o novim uslovima/mjerama za transport u Austriji, Poljskoj i Turskoj

AUSTRIJA (4. juni 2020. , 15:35)

Austrijska vlada je 3. juna 2020. godine objavila dekret BGBl. II br. 253/2020, kojim se ukidaju privremene granične kontrole na unutrašnjim granicama s Njemačkom, Švicarskom, Lihtenštajnom, Češkom i Slovačkom. Granična kontrola održava se na granici s Italijom.

POLJSKA (4. juni 2020, 14:10)

Poljska je 30. maja 2020. godine ukinula zabranu tranzita za vozače robe koji obavljaju međunarodne prevoze i prolaze kroz poljsku teritoriju drugim prevoznim sredstvima kako bi stigli do svog odmarališta ili se vratili s njega. Sada, kad su na poljskoj granici, ti vozači treba da predoče odgovarajuću potvrdu ili kopiju ugovora o radu, vozačku dozvolu (ili vozačku dozvolu sa šifrom 95) i vozačku kartu ili vozačku dozvolu.

Izvor: ZMPD

TURSKA (4. juni 2020. , 12:45)

Tursko ministarstvo unutrašnjih poslova je 3. juna 2020. godine objavilo pismo kojim potvrđuje otvaranje granica s Iranom i Irakom. Vozači međunarodnog cestovnog prevoza mogu koristiti granična vrata Gürbulak (između Turske i Irana, operacije započete ujutro 4. juna) i graničnu kapiju Habur (između Turske i Iraka, vjerojatno će se otvoriti u popodnevnim satima 4. juna) za svoje transportne operacije. Na granici, vozači se moraju pridržavati postupaka navedenih u pismu (engleski prijevod ovdje).

Izvor: Tursko ministarstvo unutrašnjih poslova, ured IRU Istanbul