Ažurirana informacija IRU-a za transport u Poljskoj i Njemačkoj

IRU obavještava o novim uvjetima za transport u Poljskoj i Njemačkoj:

Poljska

Poljsko Ministarstvo za infrastrukturu ublažilo je pravila vožnje i odmora od 17. aprila do 31. maja 2020. godine. Olakšice se odnose na vozače kod obavljanja transporta u nacionalnim i međunarodnom cestovnom prijevozu roba i ljudi, a to su:

– dnevno vrijeme vožnje ne smije biti veće od 11 sati (odstupanje od članka 6. stavka 1.),
– sedmično vrijeme vožnje ne smije biti veće od 60 sati (odstupanje od članka 6. stavka 2.),
– ukupno vrijeme vožnje u sljedeće dvije sedmice ne može prelaziti 96 sati (izuzeće iz članka 6. stavka 3.),
– nakon perioda vožnje od pet i pol sati, vozač ima pravo na neprekidnu pauzu od najmanje četrdeset i pet minuta (izuzeće od članka 7.),
– ako se vozač odluči na to, također može koristiti redoviti sedmični period odmora u vozilu, pod uslovom da ima odgovarajuće prostore za spavanje za svakog vozača i vozilo nepomično (odstupanje od članka 8. stavka 8).

Privremena odstupanja od primjene odredbi primjenjuju se na vozače koji obavljaju cestovni prijevoz. Dok vozači koji obavljaju cestovni prijevoz putnika podliježu gore navedenim odstupanjima, samo u slučaju prijevoza koji se obavlja u vezi s povratkom građana u njihove države prebivališta.

Prema formulaciji obavijesti dogovorene s Europskom komisijom:

– gore navedeni vozači moraju na poleđini lista analognog tahografa ili digitalnom ispisu tahografa navesti slučajeve odstupanja,
– upteba privremenih odstupanja ne smije uzrokovati pogoršanje radnih uslova vozača i nivoa sigurnosti na cestama.

Izvor: ZMPD

Njemačka 

Njemačka regija Hamburg je 16. aprila 2020. godine odlučila produžiti primjenu izuzeća za zabrane prometa u nedjelju i praznike za teretna vozila. Izuzeća se primjenjuju do 24. juna.

Popis izuzetaka koji je trenutno na snazi u Njemačkoj možete pogledati ovdje.

Izvor: BGL