Obavještenje

Dana, 15.02.2017.godine, u prostorijama Privredne komore Zeničko-dobojskog kantona održan je prvi sastanak ključnih aktera Projekta Prilika Plus „Jačanje sistema srednjeg stručnog obrazovanja u Zeničko-dobojskom kantonu“, koji finansira Švicarska vlada putem Švicarske razvojne agencije u BiH, SDC, a nosilac Projekta je Privredna komora Zeničko-dobojskog kantona.

Sastanku su prisustvovali akteri, koji će učestvovati u implementaciji programskih ciljeva ovog Projekta (Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZDK, Ministarstva za privredu ZDK, JU Službe za zapošljavanje ZDK, Pedagoškog zavoda Zenica, JU Mješovite srednje škole Zavidovići, JU Mješovite srednje industrijske škole Zenica, Tehničke škole Zenica, Metalurškog instituta „Kemal Kapetanović“ u Zenici, Privredne komore Zeničko-dobojskog kantona) kao i predstavnici Projekta Prilika Plus.

Projekat, prema strateškom planu, bit će realiziran primarno u dva pravca:
- putem pokretanja programa prekvalifikacije i dokvalifikacije odraslih nezaposlenih osoba za potrebe metaloprerađivačkog sektora i sektora tekstila, kože i obuće;
- unapređenja praktične nastave za učenike u srednjim stručnim školama i to inoviranjem postojećih nastavnih planova i programa;

u skladu sa programskim ciljevima Strategije zapošljavanja Zeničko-dobojskog kantona, za period 2013-2020. i Zakona o obrazovanju odraslih u Zeničko-dobojskom kantonu, a čime se postižu sistemska rješenja u oblasti obrazovanja.

Na prvom sastanku potpisan je Memorandum o saradnji u realizaciji Projekta „Jačanje sistema srednjeg stručnog obrazovanja u Zeničko-dobojskom kantonu“, kao pretpostavka za njegovu uspješnu implementaciju, čime je iskazan jedinstven stav svih aktera, da je ovaj Projekat od izuzetne važnosti za Zeničko-dobojski kanton i da će se isti u punom kapacitetu angažovati u njegovoj realizaciji.

Slijedeći sastanak bit će održan sa kompanijama iz navedenih sektora kako bi dogovorili naredne aktivnosti u kojim će kompanije participirati u realizaciji ovog Projekta.