ZEPS 2017 - aktuelno

U Privrednoj komori ZE-DO kantona, 07. avgusta 2017. godine, održan je sastanak dopredsjednika Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine, gospodina Brune Bojića, predsjednika Privredne komore ZE-DO kantona gospodina Šefkije Botonjića i gospodina Vedada Šestića, direktora Poslovnog sistema RMK, organizatora ZEPS sajmova.

Razgovaralo se o učešću Komorskog sistema BiH na predstojećem, 24. Generalnom bh sajmu ZEPS 2017, koji će se održati od 03-07.oktobra ove godine. Dogovoreno je da Komorski sistem Bosne i Hercegovine, i ove godine učestvuje na sajmu ZEPS, sa svojim članicama i uz prezentaciju i promociju najznačajnijih proizvoda svojih članica. Domaćin štanda Komorskog sistema Bosne i Hercegovine, kao i prethodnih godina biće Privredna komora ZE-DO kantona.

Veliku pažnju Komorski sistem pridaje poslovnoj posjeti, medijima i pristupu javnosti, tako da je pripremljen i dodatni program, koji će kroz prateće manifestacije ZEPS-a biti predstavljen gostima i izlagačima, ali i stranim udruženjima i investitorima, koji imaju interes za razvoj privrednih aktivnosti u Bosni i Hercegovini.

Druga tema o kojoj se razgovaralo je saradnja Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine i privrednih komora zemalja okruženja (Hrvatska, Srbija), te političko-ekonomski aspekt manifestacija ovog tipa i njihov uticaj na privredu države.
Gospodin Bojić je istakao veliki značaj sajma ZEPS, kao prve sajamske manifestacije u Bosni i Hercegovini, te njen značaj i saradnju sa ostalim sličnim manifestacijama u Bosni i Hercegovini.
Razgovaralo se i o trenutnoj ekonomskoj situaciji u Bosni i Hercegovini, o poboljšanju ekonomskih uslova, koja je uloga sajmova i kako ZEPS i sajmovi u okruženju mogu doprinijeti poboljšanju ovih uslova.

Gospodin Šestić je iznio nastojanja Poslovnog sistema RMK, kao organizatora Sajma, za promocijom što više domaćih proizvoda, koje Bosna i Hercegovina može ponuditi u svim zemljama svijeta. Pritom je napomenuo da će se i ove godine velika pažnja posvetiti sajamskim blokovima Energetika i ekologija, Poljoprivreda i prehrana, Informatika, koja će ove godine imati zasebnu halu u sklopu Generalnog bh sajma, te neizostavni Intermetal, sajam metalne industrije, najznačajnije okupljanje proizvođača u metalnoj industriji u regionu.