Aktivnosti Projekta: upriličeno otvaranje dva kabineta praktične nastave u JU Mješovita srednja škola Tešanj

Na osnovu dosadašnje uspješne realizacije Projekta pod nazivom ˝Jačanje sistema srednjeg stručnog obrazovanja u ZDK˝, koji se implementirao u okviru Programa PrilikaPlus, podržanog od Vlade Švicarske, Privredna komora Zeničko-dobojskog kantona je potpisala i dodatni ugovor, za realizaciju novog projekta, pod nazivom: ˝Srednje stručno i tehničko obrazovanje u Općini Tešanj – od dobre do bolje prakse˝. Projekat, zajednički realizuju: Privredna komora Zeničko-dobojskog kantona, kao nosilac projekta; Mješovita srednja škola Tešanj, kao implementator projekta; Vlada Švicarske; Program PrilikaPlus; općina Tešanj; Ministarstvo za obrazovanje nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona; Pedagoški zavod Zenica; APOSO Banja Luka - Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH, te kompanije iz mašinskog i ugostiteljskog sektora sa područja općine Tešanj.

Projekat ima za cilj da, nadovezujući se na postojeće prakse u Mješovitoj srednjoj školi Tešanj i općini Tešanj, a uz podršku Programa PrilikaPlus, dodatno utiče na smanjenje nezaposlenosti mladih, i to uvođenjem dva nova, srednja, stručna zanimanja: operater na CNC mašinama i ugostiteljski tehničar, te osnaživanjem lokalnih veza između Mješovite srednje škole Tešanj, sa jedne strane i kompanija, sa područja općine Tešanj, sa druge strane.

S tim u vezi, jedna od strateških projektnih aktivnosti je unapređenje infrastrukturnih uslova Mješovite srednje škole Tešanj, i to kroz opremanje školskih kabineta praktične nastave, za CNC tehnologiju i za ugostiteljsku struku.

Nabavka opreme, za oba kabineta, finansirana je u punom iznosu od 111.573,54 KM sredstvima Vlade Švicarske, a adaptacija kabinetskih prostorija u iznosu od 22.030,00 KM finansirana je sredstvima općine Tešanj i Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK. U sklopu ugrađene opreme, navedenih kabineta, su: didaktička CNC mašina sa pratećom opremom i profesionalna oprema za kabinet kuharstva i usluživanja.

U utorak, 20.03.2018. godine, u Mješovitoj srednjoj školi Tešanj, upriličeno je svečano otvorenje oba kabineta praktične nastave, kojem su prisustvovali predstavnici svih partnera na realizaciji Projekta.