FHMB - Održana edukacija na temu: Registar poslodavaca kod kojih se obavlja praktičan rad / praktična nastava u ZDK

Dana 30.06.2020. godine (utorak) sa početkom u 10:00 sati, Privredna komora ZDK u saradnji sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, organizirala je edukaciju Ustanova za obrazovanje odraslih, kao i zainteresiranih kompanija sa područja Kantona na temu: „Registar poslodavaca kod kojih se obavlja praktičan rad/praktična nastava u ZDK“. Edukacija je održana elektronskim putem u formi webinara.

Pored predstavnika Privredne komore ZDK i Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, koji su bili i voditelji edukacije, webinaru su prisustvovali i predstavnici najvećeg broja registrovanih Ustanova za obrazovanje odraslih sa područja ZDK, kao i kompanija koje su pokazale interes da se u narednom periodu registriraju u Registar poslodavaca kod kojih se obavlja praktičan rad/praktična nastava. 

Odredbama Pravilnika o načinu provjere i verifikacije poslodavaca kod kojih se obavlja praktičan rad/praktična nastava, sadržaju i načinu vođenja Jedinstvenog registra poslodavaca („Službene novine Zeničko-dobojskog kantona“, broj: 18/19 od 07.10.2019. godine), svi poslodavci kod kojih se izvodi praktični rad/praktična nastava u okviru formalnog obrazovanja odraslih na području Kantona, dužni su da se verifikuju za navedeno. Kompletnu proceduru verifikacije poslodavaca kod kojih se obavlja praktični rad/praktična nastava, provodi Privredna komora ZDK. Uspostava Registra poslodavaca kod kojih se obavlja praktičan rad/praktična nastava je jedan od izlaznih rezultata projekta „Sinergijom do lakšeg zapošljavanja u Zeničko-dobojskom kantonu“ koji zajednički implementiraju Fondacija Helvetas Moja Budućnost i Privredna komora ZDK. 

U okviru edukacije, učesnicima su pružene najvažnije informacije o procesu registracije kompanija u Registar, kao i pravima i obavezama Ustanova za obrazovanje odraslih, kao i kompanija u procesu formalnog obrazovanja odraslih. 

Privredna komora ZDK i u narednom periodu stoji na raspolaganju za dodatne informacije na ovu temu, svim akterima, a naročito kompanijama, putem maila Komore: pkzedo@bih.net.ba ili putem telefona: 032/465-851.