Potpisan Memorandum o saradnji na realizaciji projekta

Memorandum o saradnji na realizaciji projekta "Sinergijom do lakšeg zapošljavanja u Zeničko-dobojskom kantonu" potpisali su u utorak, 11.02., u sjedištu Vlade Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) premijer Mirza Ganić, direktorica Federalnog zavoda za zapošljavanje Helena Lončar, predsjednica Privredne komore ZDK Diana Babić i projektni menadžer Fondacije Helvetas Moja budućnost Sven Dominković. Time su svi akteri relevantni za provođenje Projekta iskazali, svako na svom polju, spremnost i posvećenost realizaciji njegovim ciljevima.

Projekat će obezbijediti sistemski pristup tržištu radne snage kroz kontinuiranu analizu potreba poslodavaca za znanjiima i vještinama, pristup izradi politika obrazovanja i zapošljavanja zasnovanog na dokazima. Privredna komora ZDK, koja okuplja više od 250 kompanija-članca, time će biti pozicionirana da unaprijedi mehanizme saradnje privrede i obrazovnog sektora, i ponude nove usluge kompanijama s područja koje pokriva.

Povodom potpisivanja ugovora s Fondacijom, Diana Babić, predsjednica Privredne komore ZDK, izrazila je nadu da će realizacijom zacrtanih aktivnosti doprinijeti unaprjeđenju kvaliteta srednjeg stručnog obrazovanja, te pružiti podrška nezaposlenima za veće mogućnosti zapošljavanja, a poslodavcima prilika da zapošljavaju radnu snagu sa potrebnim vještinama i kompetencijama.

Projekat ukupne vrijednosti od 195.643,80 KM će se realizirati tokom narednih 12 mjeseci.

helvetas-zdk1-990x743