FHMB - Održana prezentacija rezultata projekta

U konferencijskoj sali hotela Carpe Diem u Zenici, jučer - 19.1.2021., Privredna komora ZDK i učesnici-akteri projekta “Sinergijom do lakšeg zapošljavanja u ZDK” predstavili su rezultate ovog projekta. Projekt je zahvaljujući zalaganju učesnika potpomogao zapošljavanje više od 60 osoba u osam kompanija članica Privredne komore ZDK. Ovakvim i sličnim projektima uloga Privredne komore ZDK u pružanju usluga članicama raste i stvara bolji ambijent i uslove.

Sven Dominković, direktor Fondacije Helvetas Moja Budućnost istakao je važnost ovog projekta i njegovu korist za zajednicu i privredne subjekte, te rekao:

“Ovaj projekt podržali su sa nama i Privrednom komorom ZDK i Vlada ZDK i Federalni zavod za zapošljavanje. Drago mi je što smo se svi okupili da možemo pokazati rezultate. Dva principa na kojem smo radili su bitnost tržišta, odnosno šta treba privredi ovdje, te drugi princip sistemskog pristupa. Uključujemo sve institute koji su potrebni da dođemo do cilja. Možemo biti ponosni šta smo dostigli i ponosan sam što ćemo ući u još jedan projekt u saradnji sa Privrednom komorom ZDK, Privrednom komorom KS i Kantonalnom privrednom komorom Tuzla. Druga stvar koja mi je veoma draga je da je kroz inicijativu Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK krenula međusektorska saradnja u cilju poboljšanja obrazovanja.”

Predsjednica Privredne komore ZDK, gđa Diana Babić je zadovoljna realizacijom dosadašnjih aktivnosti Komore i posebno je ponosna realizacijom ovog projekta, istakla

“Privredna komora ZDK je u 2020. godini zahvaljujući Fondaciji Helvetas Moja Budućnost, Ministarstvu za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK i Federalnog zavoda za zapošljavanje implementirala projekt “Sinergijom do lakšeg zapošljavanja u ZDK”. Projekt je imao rezultate uspješnije od zacrtanih i uspjeli smo da zadovoljimo potrebe kompanija. U februaru očekujemo obuku za 15 mentora, lica koja nadziru praktičnu nastavu u privrednim subjektima. S ovim projektom smo unaprijedili kompetencije nezaposlenih osoba i zaposlili više od 60 osoba u ZDK i to u osam kompanija – Max trgovine Zenica, Pobjeda Tešanj, BME Tešanj, Water Jet Has Usora, Tex Team Visoko, Alma Ras Olovo, Termika Zenica i Empress Zenica.”

Ministar, Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, Spahija Kozlić je ponosan na realizaciju ovog projekta,

“Ovdje se radi o realizaciji projekta koji je MONKS potpisao sa Privrednom komorom ZDK. Oblasti važne za Ministarstvo u okviru ovog projekta su izvedba praktične nastave i obrazovanje odraslih. Jako važno za nas je obuka eksperata za izvedbu dnevne praktične nastave. Koristim priliku da se zahvalim Privrednoj komori ZDK, Fondaciji Helvetas Moja Budućnost i Federalnom zavodu za zapošljavanje. Očekujem da ćemo intenzivirati radove na poboljšanju kvaliteta praktične nastave i to je jedan od prioriteta rada Ministarstva.”

Ravnateljica Federalnog zavoda za zapošljavanje, Helena Lončar je istakla spremnost zavoda da pomogne u realizaciji svih projekata koji su korisni za privredu i zajednicu,

“Kada smo prvi put razgovorali, Federalni zavod za zapošljavanje prepoznao je vrijednost projekta i ovim rezultatima su opravdana naša očekivanja. Federalni zavod za zapošljavanje stoji na raspolaganju svim kvalitetnim projektima. Ovo nije prvi projekt koji realiziramo sa Privrednom komorom ZDK i neće biti ni zadnji. Kada prepoznamo da može biti korisno za gospodarski rast, uvijek smo otvoreni za saradnju.”

Predstavnik jedne od firmi koja je učestvovala u projektu, savjetnik direktora Kasim Kotorić je istakao važnost ovakvih projekata i ideja za Pobjedu Tešanj, ali i ostale kompanije koje učestvuju u ovakvim projektima, te istakao

“Pobjeda se davno uključila u ovaj projekt. Dugo sarađujemo sa Privrednom komorom ZDK, a također i sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku, kulturu i sport na poboljšanju obrazovanja. Naš interes, kao i interes čitave privrede je da saradnja bude što bolja. Potrebno je da se firme i obrazovanje povežu što bolje, posebno srednji nivo obrazovanja. Također, jako je važno da se poboljša postobrazovni period i da se praksa u firmama realizira što bolje. Firme se moraju pripremiti i mi kao društvo, a posebno obrazovne institucije kako bi pripremile djecu da budu spremna kad dođu u radne organizacije.”

Navedeni projekt koji je u svojoj završnoj fazi finansira Fondacija Helvetas Moja Budućnost i Vlada ZDK putem Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZDK, te Federalni zavod za zapošljavanje.

PK ZDK 19.1.1
 
PK ZDK 19.1.2
 
PK ZDK 19.1.3

PK ZDK 19.1.4
 
PK ZDK 19.1.5
 
Sl1 (1)

Sl1 (2)
 
IMG-01c7b13e2eda1bb873328f24352b953b-V
 
IMG-a2ec34abf560b9910030d5ba80f304f4-V