FHMB - REGISTAR POSLODAVACA KOD KOJIH SE OBAVLJA PRAKTIČAN RAD/PRAKTIČNA NASTAVA

Zeničko-dobojski kanton je 2014. godine, usvojio Zakon o obrazovanju odraslih, a nakon toga i niz provedbenih propisa koji omogućavaju nezaposlenim osobama da kroz proces dokvalifikacije, prekvalifikacije, obuke i usavršavanja unaprijede svoje kompetencije, kako bi bili konkurentniji na tržištu rada i lakše se zaposlili.

Oblast izvođenja praktične nastave u procesu obrazovanja odraslih je bilo neophodno unaprijediti, pa je s tim u vezi, donesen novi Pravilnik o načinu provjere i verifikacije poslodavaca kod kojih se obavlja praktičan rad/praktična nastava, te o sadržaju i načinu vođenja Jedinstvenog registra poslodavaca, a isti je objavljen u Službenim novinama Zeničko-dobojskog kantona broj: 18/19 od 07.10.2019. godine.

Pravilnikom je utvrđeno da su poslodavci kod kojih se izvodi praktična nastava na području Zeničko-dobojskog kantona dužni da se verifikuju za taj posao. Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, kao i ostali zakonom određeni akteri, su se usaglasili da Privredna komora Zeničko-dobojskog kantona vodi Registar poslodavaca, ali i kompletnu proceduru verifikacije poslodavaca kod kojih se obavlja praktična nastava. Delegiranjem ovako značajnog javno-pravnog ovlaštenja Privrednoj komori, potvrđena i priznata njena važnost kao integrativnog faktora u procesu obrazovanja odraslih osoba shodno potrebama savremenih poslovnih procesa.

Proces izrade Registra poslodavaca kod kojih se obavlja praktičan rad/praktična nastava je podržan kroz projekat „Sinergijom do lakšeg zapošljavanja u Zeničko-dobojskom kantonu“ koji zajednički implementiraju Privredna komora Zeničko-dobojskog kantona i Fondacija Helvetas Moja Budućnost, uz sufinansiranje Vlade Zeničko-dobojskog kantona, putem Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice, te Federalnog zavoda za zapošljavanje, a akteri Projekta su Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, Pedagoški zavod Zenica, partnerske škole i kompanije iz metaloprerađivačkog, drvoprerađivačkog sektora i sektora tekstila, kože i obuće sa područja Zeničko-dobojskog kantona.

U prvoj polovini ove godine, prvi poslodavci su upisani u ovaj Registar, čime su ostvarili trajno pravo da se u prostorijama njihovih kompanija vrši praktična nastava u procesu obrazovanja odraslih.

S tim u vezi, pozivaju se svi poslodavci kod kojih se obavlja ili će se obavljati praktična nastava, da se obrate Komori za sve neophodne informacije u vezi sa upisom u ovaj Registar. Također, poziv je upućen i Centrima za obrazovanje odraslih koji na području našeg Kantona obavljaju svoju djelatnost, kako bi i oni obavijestili poslodavce kod kojih planiraju provoditi praktičnu nastavu u okviru obrazovanja odraslih, o nužnosti njihove verifikacije za obavljanje navedenih aktivnosti. Samo poslodavac upisan u Registar poslodavaca kod kojih se obavlja praktičan rad/praktična nastava, može da učestvuje u procesu obrazovanja odraslih.